Vruchtenbrood

Dit is voor mij ook een klassieker voor Kerst. Ramvol met noten en zuidvruchten en havermout. Keigezond dus 😉 Het is lekker met boter, maar kan ook heel goed zonder. Andere optie: met wat stevig smakende (zachte) kaas…

 

 

 

Het is even wat snipperen, vooral veel boodschappen doen (waar koop je orangeade?!) maar vervolgens is het een fluitje van een cent.

Ingrediënten voor twee ‘broden’
Bekleed twee cakeblikken met bakpapier
Verwarm de oven voor op 175 graden

1

250 gram hazelnoten zonder vel
250 gram amandelen zonder vel
250 gram pruimen
250 gram rozijnen
250 gram abrikozen
250 gram sukade
250 gram orangeade (liet ik achterwege omdat ik het nergens kon krijgen)
250 gram dadels (of vijgen)
400 gram havermout

2
rasp en sap van een hele citroen
rasp en sap van een hele sinaasappel
1 flinke theelepel kardemompoeder
1 flinke theelepel korianderpoeder
1 flinke theelepel nootmuskaat
1 theelepel zout
1 eetlepel kaneel
2 eetlepels bruine suiker

3
1 zakje bakpoeder
4 losgeklopte eieren

Werkwijze
Hak en snipper (behalve de havermout) alles onder nummer 1 en doe alles bij elkaar in een grote schaal of kom. Voeg alles uit 2 toe en schep het volledig door elkaar. Voeg tenslotte ook bakpoeder en 4 eieren toe. Het moet een soort deeg worden, geen beslag. Heb je het idee dat het mengsel te droog is, voeg dan beetje bij beetje wat water toe.

Verdeel het mengsel over de twee cakevormen. Zorg ervoor dat ook de hoekjes en zo goed gevuld zijn. Flink aandrukken met de achterkant van een lepel.

Zet de vormen in de oven (ik bakte ze zelf overigens een voor een, heeft een beetje te maken met je oven of ze tegelijkertijd kunnen). Start 20 minuten op 175 graden bak het nog zo’n 40 minuten op 125 graden. Dek de cakevormen af met folie, om verbranden te voorkomen.

Gaar? Tsja… een beetje op gevoel en een beetje met een satéstokje. In elk geval moet het zo zijn dat je het brood in z’n geheel aan het bakpapier uit de vorm moet kunnen tillen.

Het brood is het lekkerst na een paar dagen in de koelkast (gewikkeld in alufolie).

Botervloot: Helkbak via Kleuroptafel
Rood mes: Brio via Kleuroptafel

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Over tfockens

Hi, nice to meet you! My name is Titia. I'm mother of two girls (2007, 2009) and married to Manthijs. I used to be in 'communications and PR' and still am, but now on a free lance base, but most time I spend on my table fashion web shop and blog(s). Go take a look: http://www.kleuroptafel.nl (Kleuroptafel means color on the table in Dutch) On this blog I write about table fashion and other beautiful things in life I come across. I hope you enjoy what I write about, please feel free to leave a comment!
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken, Kerst en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.