Bakkoorts

Mijn Duitse genen slaan altijd aan naarmate december vordert. En mijn kinderen raken er ook al mee behept. Zo verzon de jongste dat ze voor haar klas popcorn ging trakteren, maar voor de meesters en de juffen wilde ze zelf koekjes bakken. Nu is bij ons voor alle koekjes één basisrecept waarmee je alle kanten op kunt en dat deed ook voor deze juffen-variant ook weer goed dienst.

Het is het traditionele Butterbletzli recept van mijn oudtante Mindl:

280 gram boter op kamertemperatuur
250 gram liefst fijne kristalsuiker
2 eieren
2 el jenever (wij doen altijd 2 el water, omdat de kinderen denken dat ze de koekjes anders niet mogen eten)
rasp van een halve citroen vanille-essence als je voor de dambord-variant gaat)
560 gram tarwebloem
2 eetlepels cacao (als je voor de dambord-variant gaat)

Over voorverwarmen op 175 graden
Reken op 8 minuten baktijd per batch

In tegenstelling tot Tante Mindl kneed ik het deeg met de Kitchen Aid. Even oppassen want de eerste paar slagen in de rondte vliegt de bloem om je oren, maar je hebt in 3 minuten een prima deeg.

Werkwijze voor de gewone butterbletzli (Butterplätzchen)

Verdeel het deeg in 4 stukken en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een lap van ongeveer 5 millimeter. Steek koekjes uit. Leg op het bakblik. Mijn tante bestrooide het dan ook nog met fijne vanille- of kaneelsuiker, maar ik doe dit meestal niet, omdat ze vaak nog versierd worden.

8 minuten bakken tot de randjes lichtbruin kleuren. Uit de oven – volgende batch erin!

Werkwijze voor de dambordjes

Deel het deeg in tweeën. Doe een helft terug in de kom en voeg twee eetlepels cacao toe. Houd even in de gaten of er misschien nog een beetje vocht bij moet.

Maak twee delen van het lichte deeg en twee van het donkere deeg en rol 4 even grote rollen. Druk ze met de hand al iets vierkant. Pak een stuk huishoudfolie of bakpapier en leg daar een lichte en een donkere rol naast elkaar. Druk goed aan. Idem en dan omgekeerd. Maak een strakke, vierkante worst met behulp van het folie of het papier en leg het een half uurtje in de koelkast. Wanneer de boter weer gestold is, snijd je er namelijk superstrakke 5 millimeter dunne plakjes van. Leg ze niet te dicht naast elkaar op bakpapier op een bakplaat en bak ongeveer 8 minuten. De randjes mogen lichtbruin kleuren, dan zijn ze goed.

Over tfockens

Hi, nice to meet you! My name is Titia. I'm mother of two girls (2007, 2009) and married to Manthijs. I used to be in 'communications and PR' and still am, but now on a free lance base, but most time I spend on my table fashion web shop and blog(s). Go take a look: http://www.kleuroptafel.nl (Kleuroptafel means color on the table in Dutch) On this blog I write about table fashion and other beautiful things in life I come across. I hope you enjoy what I write about, please feel free to leave a comment!
Dit bericht werd geplaatst in Inspiratie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.