Zoek dekking! Kruidnotentoetje

Heb je nog wat kruidnootjes over na Sinterklaas? Ik maakte er een overheerlijk toetje mee. Een waarschuwing is wel op z’n plaats, want ondanks de best wel kleine porties die ik maakte is dit een enorme ‘bombe’! Het was een experimentje uit ’t hoofd, maar is wonderwel geslaagd. Sinaasappel met kruidnoten en kaneel, tsja best logisch dat dat lekker wordt. Heb je geen kruidnoten meer over, dan is het vast ook heel lekker met speculaasjes.

De foto van het eindresultaat is barslecht, maar ik ging – uit voorzorg – gisterenavond hardlopen (nadat ik de halve middag met de gesteriliseerde poes op pad was geweest omdat ze niet 100% was) en moest nog even snel een foto maken voordat de toetjes op zouden zijn… zodΓ³ende!

pepernotentoetjes

Men neme voor 4 kleine glaasjes:

75 gr boter
100 gr kruidnootjes
1 pakje Monchou 100 gram
2 scheppen suiker (of een schep suiker en een zakje vanillesuiker)
1 schoongeboende sinaasappel (rasp en sap)
een flinke snuf kaneel
een kaneelstokje
half blaadje gelatine

Boter smelten, kruidnootjes tot puin hakken of draaien in een keukenmachine en de gesmolten boter erdoor scheppen. Schep in de glaasjes, beetje aandrukken, maar niet te stevig. Houd eventueel wat over voor bovenop.

1 pakje Monchou 100 gram, 1 schep suiker, rasp van 1 sinaasappel, ’n flinke snuf kaneel

Ik draaide in dezelfde keukenmachine de Monchou met suiker, kaneel en sinaasappelschil door elkaar.

125 ml slagroom, 1 schep suiker of 1 pakje vanillesuiker

In een andere kom sla je de slagroom met vanillesuiker stijf. Daarna klop je het Monchoumengsel erdoor.

Schep het op de kruimels. Klop een beetje met het glaasje op het aanrecht of op een plank als je wilt dat het allemaal strak aansluit. Eventuele overgebleven kruimels erover strooien. In de koelkast zetten.

Voor zo’n blits oranje laagje doe je het volgende:

Sap van de sinaasappel verwarmen, met kaneelstokje erin – niet koken, maar lekker laten ‘simmeren’. Uitzetten en af laten koelen. Kaneelstokje verwijderen (Wel bewaren!)

Half blaadje gelatine in koud water laten weken, uitknijpen en door het al enigszins afgekoelde sap roeren, nog verder laten afkoelen en dan over de gestolde room gieten. Ik had de glaasjes al zo’n half uurtje in Β de koelkast staan toen ik het gelatinemengsel er opschepte.

Zorg ervoor dat het gelatinemengsel goed genoeg is afgekoeld Γ©n dat het roommengsel voldoende gestold is, anders mengt het door elkaar in plaats van dat je een mooi strakke overgang krijgt.

Eet ze!

 

Advertenties

Over tfockens

Hi, nice to meet you! My name is Titia. I'm mother of two girls (2007, 2009) and married to Manthijs. I used to be in 'communications and PR' and still am, but now on a free lance base, but most time I spend on my table fashion web shop and blog(s). Go take a look: http://www.kleuroptafel.nl (Kleuroptafel means color on the table in Dutch) On this blog I write about table fashion and other beautiful things in life I come across. I hope you enjoy what I write about, please feel free to leave a comment!
Dit bericht werd geplaatst in Aan tafel en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.