DIY: Herfstblaadjeskoekjes

En wat was het heerlijk herfstweer afgelopen zondag. Dus: laarzen aan, grote tas mee en naar het bos, we moesten deze woensdag-post voorbereiden. Bladeren in overvloed en in alle kleuren, net wat we nodig hadden. We gaan namelijk herfstblaadjeskoekjes bakken. Vorig jaar maakte ik ze met fruit, dit jaar met glazuur… Zijn ze niet prachtig op onze herfsttafel!?

Wat ga je doen?
Oven voorverwarmen op 175 graden
2 bakblikken met bakpapier alvast klaarleggen

Doe de volgende ingrediënten in een kom kneed het tot een soepel deeg (voor zo’n 50 koekjes):
280 gram boter
250 gram fijne suiker (liefst fijner dan kristalsuiker)
2 eieren
2 el jenever (of gin, of water)
schil van een halve citroen
560 gram bloem

Voor het glazuur:
Poedersuiker
Kleurstof (ik had drie buisjes van

Verdeel het deeg in uitrolbare porties. Rol het deeg uit tot ongeveer 4 mm dikte. Steek vormpjes uit of als je geen bladvormpjes hebt zoals wij, was wat mooie bladeren, droog ze af, leg ze op het deeg en ‘omsnijd’ ze met een scherp mesje. Let op, neem niet te grote bladeren, grote koekjes breken heel makkelijk tijdens het glazuren en in de koektrommel.

Bak de koekjes in ca 12 minuten gaar, ze zijn goed als ze goudbruin zijn en de randjes bruin kleuren, laat ze niet veel langer in de oven, ze worden heel snel te bruin.

Laat ze goed afkoelen en roer ondertussen het glazuur. (thee-)Zeef een flinke hoeveelheid – begin eens met 4 eetlepels – poedersuiker. Voeg een paar druppeltjes water toe en roer goed. Als het een dikkige, lobbige massa is, is het ok, voeg naar eigen inspiratie kleurstof toe. Daarna kan je het met een kwastje of de achterkant van een lepel op de koekjes smeren.

Wij begonnen met geel en bedachten ondertussen welke andere herfstkleuren we allemaal nog meer konden maken met de buisjes gele, rode en blauwe kleurstof. Bruin lukte niet, dat werd een soort paars. Daarom hebben we een ook nog een halve chocoladereep opgeofferd, au bain marie laten smelten, niets aan toevoegen, werkt perfect!

Volgende keer ga ik glazuur proberen met eiwit (het poedersuikerglazuur slaat een beetje wit uit, maar; kniesoor die daarop let…)

Advertenties

Over tfockens

Hi, nice to meet you! My name is Titia. I'm mother of two girls (2007, 2009) and married to Manthijs. I used to be in 'communications and PR' and still am, but now on a free lance base, but most time I spend on my table fashion web shop and blog(s). Go take a look: http://www.kleuroptafel.nl (Kleuroptafel means color on the table in Dutch) On this blog I write about table fashion and other beautiful things in life I come across. I hope you enjoy what I write about, please feel free to leave a comment!
Dit bericht werd geplaatst in DIY, Kleur en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s