Feest met roze taart

Zaterdag was het dan eindelijk zo ver, het feestje ter gelegenheid van de 4e verjaardag van Frederieke! Beloofd is beloofd, dus zelf een chocoladetaart gebakken MET roze fondant er overheen. De taart was nog warm toe ‘ie werd aangesneden en de fondant is aan de zijkant een beetje gerokt (ga ik me nog eens in verdiepen hoe je dat strak krijgt..), maar het feestvarken was uitzonderlijk tevreden met het resultaat en de door haarzelf aangebrachte decoratie.

Roze taart

De taart was overheerlijk, net als de hotdogs, de ijsjes, het schminken, knutselen en de disco op K3 (waarbij Manthijs de show stal bij de vriendinnetjes). Het was een feestje om niet snel te vergeten en helaas duurt het nog heeeeeel lang voordat ze weer jarig is…

Chocoladetaart

  • 200 gram boter
  • 300 gram pure chocolade
  • 4 eieren
  • 200 g donkere basterdsuiker
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • jam
  • rolfondant
  • eventueel gezoete en geklopte slagroom

Verwarm de over voor op 175 graden.

Breek de chocolade in stukjes en smelt het (heel zachtjes) samen met de boter in een steelpannetje, goed roeren, want het wil heel graag aanbranden. Laat het daarna weer wat afkoelen.

Klop de eieren luchtig, voeg de basterdsuiker en een snuf zout toe en klop door totdat alles gemengd is. Voeg het afgekoelde chocolademengel toe en spatel tenslotte het gezeefde zelfrijzend bakmeel toe.

Doe de massa in een met bakpapier beklede springvorm (ik heb vorm van 22 cm doorsnede genomen) en plaats in de hete oven. Check na een minuut of 30 of er een sateprikker droog uitkomt, zo niet, dan nog even langer in de oven (eventueel de oventemperatuur iets verlagen).

Klaar? Vorm uit de oven halen en laten afkoelen. Springvorm verwijderen en de taart in twee gelijke plakken snijden. Dit kan je met een groot scherp mes proberen, maar het beste lukt het met een draad, bijvoorbeeld met ijzergaren of met vissersdraad. Knip een flink stuk dat goed om de taart heen past plus nog wat extra om het goed vast te kunnen houden. Maak een ondiepe inkeping met een mes aan een kant, leg de draad hierin en trek de draad verder om de taart, overal op dezelfde hoogte. Trek de uiteinden van de draad naar elkaar toe en over elkaar heen, zo snijdt de draad vanzelf door de taart.

Onderkant met jam besmeren (framboos is heerlijk met pure chocolade, ik nam kwetsenjam en dat was ook overheerlijk), eventueel ook geklopte slagroom er over smeren. Leg de bovenkant omgekeerd op de onderste helft, zo heb je een strakke bovenkant. Bovenkant en zijkanten ook dun besmeren met jam, zodat de fondant dadelijk goed blijft zitten.

Rolfondant in je handen opwarmen, uitrollen en met behulp van de deegroller over de taart draperen, eventueel wat decoreren met overgebleven stukjes fondant. Deze plak je vast met jam.

Advertenties

Over tfockens

Hi, nice to meet you! My name is Titia. I'm mother of two girls (2007, 2009) and married to Manthijs. I used to be in 'communications and PR' and still am, but now on a free lance base, but most time I spend on my table fashion web shop and blog(s). Go take a look: http://www.kleuroptafel.nl (Kleuroptafel means color on the table in Dutch) On this blog I write about table fashion and other beautiful things in life I come across. I hope you enjoy what I write about, please feel free to leave a comment!
Dit bericht werd geplaatst in Eten en drinken, Inspiratie en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s