DIY: kerstkoekjes voor in de boom

Excuses voor de late post – te laat voor deze woensdagmiddag, maar nog altijd leuk voor de naderende kerstvakantie!

Vanwege mijn -deels- Duitse roots word ik altijd wat onrustig in deze tijd van het jaar: er MOET gebakken worden. Dus weken voor de kerst haal ik voldoende boter, eieren, suiker(s), bloem, zuidvruchten en al in huis. En vandaag is dan toch eindelijk de keuken hier veranderd in een heuse koekjesbakfabriek (volgens F). En daar is een reden voor: Het Goede Doel. Morgen is er op de school van F kerstmarkt (opbrengst voor het Glazen Huis) en ik heb me een half jaar geleden opgegeven als ‘bakmoeder’. Nu had ik een -blijkt nu- erg ambitieus idee in m’n hoofd: ‘in-cellofaan-zakje-verpakte-kerstboomkoekjes-met- het-recept-eraan’. Klinkt niet heel moeilijk toch? Maar ja, ik had me vergist in het assortiment van de knutselwinkel; geen cellofaan zakjes (dus toen maar zelf gemaakt) EN ik bedacht halverwege het bakken dat het misschien ook wel leuk was om paddestoelen met rode mutsjes te maken (deze post volgt later)… Maar, uuuuuren later, ben ik erg tevreden met de eerste resultaten!

kerstkoekjes voor het goede doel

Wat heb je nodig:

280 gram zachte boter
250 gram fijne suiker
560 gram tarwebloem
2 eetlepels water
schil van een halve citroen
extra bloem voor uitrollen

Bakblik, bakpapier, 4 boterhamzakjes, deegroller, uitsteekvormpjes, rietje
Inpakcellofaan, kadolint

Oven op 175 graden voorverwarmen

Kneed met de hand snel een deeg van bovenstaande ingrediënten. Vorm het tot 4 gelijke bollen en doe ze in boterhamzakjes ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Bestuif deegroller en werkblad met bloem. Sla de bol plat en rol het deeg uit tot ronde lap van ongeveer 4 mm dik. Steek vormpjes uit en leg ze op het bakpapier op het bakblik. Eventueel nog bestrooien met een dun laagje fijne kristalsuiker.

Wil je de koekjes in de kerstboom hangen, steek dan nog een gaatje uit met het rietje.

Ongeveer 12 minuten in de oven, of tot de randjes lichtbruin kleuren.

F prikt gaatjes in de koekjes

Maak simpele zakjes van inpakcellofaan.
Steek een lintje door de koekjes en knoop vast.
Wij hebben ze met 5 stuks in een zakje gedaan.

Veel plezier en eet smakelijk (nog een extra tip: bak de koekjes NA je maaltijd, dat scheelt vast deeg snacken)

Advertenties

Over tfockens

Hi, nice to meet you! My name is Titia. I'm mother of two girls (2007, 2009) and married to Manthijs. I used to be in 'communications and PR' and still am, but now on a free lance base, but most time I spend on my table fashion web shop and blog(s). Go take a look: http://www.kleuroptafel.nl (Kleuroptafel means color on the table in Dutch) On this blog I write about table fashion and other beautiful things in life I come across. I hope you enjoy what I write about, please feel free to leave a comment!
Dit bericht werd geplaatst in DIY, Eten en drinken, Kerst en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s