DIY: herfstkoekjes

Woensdagmiddag (en herfstvakantie in Nederland geloof ik; hier in Brussel pas over twee weken), tijd voor een beetje doe-het-zelven in de keuken.
Vandaag geïnspireerd door wederom een Frans magazine, deze keer de Marie Claire Idées. Wat gaan we maken vandaag: herfstkoekjes!

Herfstkoekjes met vijgen, pruimen en druiven

Nu ben ik erg eigenwijs en ga ik niet het koekjesdeeg van de MC gebruiken maar van mijn Duitse Tante Mindl: het deeg voor Butterblättchen (in het dialect aldaar: Butterbletzli), wat overigens ook boterblaadjes betekent! Hier het recept:

Wat heb je nodig:
Bakblikken, bakpapier, grote kom, bakvormpjes met bladvorm of echte bladeren (schoon gewassen en gedroogd) en scherp mesje, deegroller.

Oven voorverwarmen op 175 graden
2 bakblikken met bakpapier alvast klaarleggen

Doe de volgende ingrediënten in een kom kneed het tot een soepel deeg:
280 gram boter
250 gram fijne suiker
2 eieren
2 el jenever
schil van een halve citroen
560 gram bloem

Voor op de koekjes:
Vijgen, druiven, pruimen voor op de koekjes
Honing om te bedruipen
Eventueel een losgeklopt ei voor glim-effect

Verdeel het deeg in porties die goed uit te rollen zijn. Bestuif het aanrecht en de deegroller met wat bloem en rollen maar. Het deeg moet ongeveer 4 mm dik zijn. Bladvormpjes uitsteken. Heb je geen bladvormige stekertjes, leg dan de schone bladeren op het deeg en rol er heel licht overheen met de deegroller. Langs de randjes uitsnijden met het scherpe mesje. (Nagekomen bericht: Let op, gebruik geen grote bladeren, dan breken de koekjes heel makkelijk! )
Koekjes op het bakblik leggen, beetje honing in het midden (voor de broeednodige kleef) dan vijgen, druiven en/of pruimen in dunne plakjes erop leggen, beetje honing er overheen druppelen (ik houd d’r zelf niet zo van, maar eventueel besmeren met losgeklopt ei) en ongeveer 12 minuten per bakblik de oven in. De kunst bij de Butterblättchen is om ze niet te lang in de oven te laten. Als de randjes goud kleuren, moeten ze er eigenlijk al uit.

Een paar tips:
– Geen jenever in huis, water is ook ok. Probeer echt fijne suiker te gebruiken, dus fijner dan de standaard kristalsuiker.

– Vind je het te veel deeg, dan kan je een deel invriezen, dan heb je dat mooi klaar als je kerstkoekjes gaat bakken (voor in de boom bijvoorbeeld!)

– Wil je zo’n mooie bakjesachtige vorm als op het plaatje, leg de blaadjes dan niet op een vlak bakblik, maar bijvoorbeeld in een papieren of siliconen muffinvorm.

– Houd je van een beetje meer hartig? Brokkel dan ook nog wat zachte geitenkaas over het fruit voordat je de honing (en wat grof zeezout, hhmmm) er overheen druppelt.

– Wil je helemaal hartig, gebruik dan gewoon bladerdeeg uit de diepvries en gebruik dat in plaats van het zoete deeg. (vervolgens herfstfruit, geitenkaas, honing: klaar!)

Advertenties

Over tfockens

Hi, nice to meet you! My name is Titia. I'm mother of two girls (2007, 2009) and married to Manthijs. I used to be in 'communications and PR' and still am, but now on a free lance base, but most time I spend on my table fashion web shop and blog(s). Go take a look: http://www.kleuroptafel.nl (Kleuroptafel means color on the table in Dutch) On this blog I write about table fashion and other beautiful things in life I come across. I hope you enjoy what I write about, please feel free to leave a comment!
Dit bericht werd geplaatst in Aan tafel, Eten en drinken en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.